« terug naar vorige pagina

Wat kan ik als hulp- of zorgverlener doen?

Inschatten van het valrisico

Neem als eerste de valrisicotest af.

Heeft de cliënt een laag valrisico? Verwijs dan naar het reguliere sport- en beweegaanbod binnen de gemeente Veenendaal. Een overzicht van dit aanbod vind je hier.

Heeft de cliënt een matig valrisico? Verwijs dan naar een valpreventieve beweeginterventie. Momenteel zijn drie fysiotherapiepraktijken die deze erkende beweeginterventies aanbieden:

Heeft de cliënt een hoog valrisisco?

Helaas zijn er in de regio Gelderse Vallei nog geen afspraken tussen de huisartsen en zorgverzekeraars gemaakt m.b.t. een uitgebreide screening / valrisico analyse zodat er zorg op maat geleverd kan worden.

Toch is het verstandig om mensen met een hoog valrisico in contact te brengen met een zorgverlener uit de eerste lijn. Denk hierbij aan de huisarts, POH, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige of apotheker.

 

Medicijngebruik en bijwerkingen

Een aantal medicijnen staat erom bekend dat ze meer kans kunnen geven op vallen. Dit kunnen medicijnen zijn als:

  • Medicijnen voor het slapen en om te kalmeren
  • Plastabletten
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
  • Medicijnen tegen depressie
  • Medicijnen tegen epilepsie

Veel medicijnen hebben bijwerkingen. Veel medicijnen kunnen als bijwerking duizeligheid hebben. De kans op vallen wordt dan groter. Bij ouderen kunnen de lever en nieren soms trager of minder goed werken. Daardoor blijven medicijnen langer in het lichaam en werken ze langer en sterker. Daardoor is de kans op bijwerkingen van medicijnen groter. Ouderen hebben daarom soms minder van een medicijn nodig. De arts en apotheker bekijken of de patient de goede hoeveelheid van een medicijn krijgt: of de dosering goed is. Twijfel je hierover? Bespreek dit dan met de arts of apotheker. 

 

Informatiemateriaal

Vanuit Veiligheid.nl is er informatiemateriaal ontwikkeld: